сряда, юни 11, 2014

Право, криво, и все - славие...

MechkaМилен Радев

С православието е малко нещо като с комунизма.

Говорят мнозина за някакво чисто и възвишено оригинално вероизповедание, светло и духовно....

Работата е обаче там, че никой, никъде не го е видял осъществено на практика (освен може би в духовните подвизи и слова на отделни старци).

Познаваме само зловещите примери на реално съществуващото православие - от имперската наглост и безумна жестокост при разправата с инакомислещи (предимно наши прадеди по нашите земи!) във Византия, през садистично убийственото православие при Иван Грозни и нататък до края на имперска Русия....

И все така до днешното корумпирано и алчно православие във всички страни, където то е официална религия. Да не ги изброявам.

Където преди всичко се славят силните на деня, властниците и потисниците.

Затова ми се струва фундаментален абсурд да се говори и даже умува дълбокомислено за някаква  "промяна в БПЦ".

Не може да се променя нещо, което го няма. Такава църква в БГ днес просто не съществува.

Има политически-криминална циркова трупа на космати фокусници, маскирана с расá, калимявки и златни дрънкулки и за жалост наивно стадо около нея...

Но не е църква в смисъла на току що отминалия празник на Светия дух...


3 коментара:

Ив.Терзийски каза...

Ако е имало въобще чисто, възвишено, светло и духовно православие по нашите земи то е било

много,
много, много,
много, много, много,
много, много, много, много,
много, много, много, много, много,
много, много, много, много,
много, много, много,
много, много,
много

ОТДАВНА.

glas каза...

На същото мнение съм!!! Поздравления!

Нунций каза...

Що за когнитивен дисонанс е, хем да се считаш за български патриот, хем, базирано на някаква обзесия, да отричаш из корен една от абсолютните дадености на българската култура. И в случая наистина е из корен, щом допряхме до православието по византийско време! Пак щм не сме стигнали до Никейския събор, бива! Или може би става въпрос за православието след схизмата, че преди това е било все пак било признато от "великолепната" (западна разбира се) Европа.

Друго си е възвишеният западен католицизъм, а да не говорим пък за "най-чистото" протестантство, дърво без корен, способно един ден да е най-антисемитско (виж изборните резултати 1933) до ултра-циононистко (психарите в Америка в момента) и после пак на обратно.

С две думи, постът ти е 100% пример на "Заради Илия и Св. Илия".

България без православната си култура и славянския си език, не е България. Ако не ти харесва, няма смисъл да се вживяваш в нейната съдба, можеш просто да си я гледаш с неприязън, както рефлективно прави целият западен свят спрямо всичко, що е слявянско, праволславно и пише на кирилца.