неделя, януари 18, 2015

70 години от убийството на Теодор Траянов

teodortrajanovМилен Радев

Убийството ли...?! какво убийство, сигурен съм, ще си каже всеки втори, прочел горното заглавие. Нали Теодор Траянов почива от тумор в мозъка, както ни го втълпяваха в не много честите случаи, когато бе вдигана забраната върху името на този прокълнат от левичарската и реално-социалистическа критика "поет-символист".

До днес от Википедия до разни интернетни поетични алманаси се тиражира легендата за "рака в мозъка", от който бил издъхнал поетът. За 60-годишнината от неговата смърт мазният в-к Монитор дори се погаври с паметта му по следния начин "...Когато писателят влиза в болница през 1945 година, любимата му Вера е оперирана и лежи в къщи. Тя отслабва с цели 15 килограма от мъка, че не може да бъде до своя любим. Щом  лекарите й разрешават да се грижи за него, тя е по цял ден до леглото му. Заедно с неговата съпруга Елена Петерс, затварят очите му на 15 януари 1945 година."

Пренебрежимо малкото припомняния на сегашната 70-годишнина от смъртта на Траянов също премълчават пряката причина за смъртта на поета.

А истината е жестока, тя не се знае, изричана е само от малцина. Всъщност аз познавам само едного, която я сподели: Христо Троански.

В уникалната си книга "Убийствено червено", София, самиздат, 2004 г. той разказа за страшните последни седмици от живота на финия поет, философ, литературен критик, доброволеца в двете балкански войни, поборника в четата на Христо Чернопеев, написал някога и тези елегични редове:

И дните безследно минуват,
унесени в свойта печал,
и сякаш видения плуват
над есенен гроб запустял.


Забулени вечери тихо
затварят вси порти в света,
но своята книга разкриха
за минали дни да чета.


През нощите кораби нями
секат безконечни тъми,
не виждам аз моето знаме,
по мачтите призрак шуми.


А сутрин в просъница трепват
надежда и хубост и зной,
и сякаш се клонища сепват,
сломени от тежък покой.


Дотук с елегията. Следва трагедията:

"...На 20 декемрви 1944 г. започват първите два процеса на "народния съд". В София се засилват мерките за "удържане на положението срещу надигащите се реакционни сили". Но що за "реакционна сила" е внезапно арестуваният и отведен в Дирекцията на милицията поет Теодор Траянов? По-това време авторът на знаменитата балада "Тайните на Струма" е болен от рак. Знаели ли са инквизиторите му? Няма значение. Неговото име отдавна фигурира в "писателския" списък на Главинчев, а той още живее! Нечий пропуск, който трябва да бъде отстранен.

Поетът многократно е пребиван от бой дотолкова жестоко, че очните му ябълки се пръснали. И за да не умре в подземията на Дирекцията, откарват го в Александровската болница. Негови близки, получили разрешение да го посетят, намират Траянов захвърлен в някакъв склад сред купища въжета. През повечето време е в полусъзнание, ръцете му треперят и едвам повдига с пръсти клепачите си, за да гледа - те са парализирани.

Няма документ, който да потвърждава, че поетът е "пребивавал" в сградата при Лъвов мост и изобщо, че е бил привикан от органи на милицията. Още през септември Трайчо Костов е предупредил: никакви документи! В противен случай ще се търси лична отговорност. Има фалшифициран акт за смъртта на Траянов. От 15 януари 1945 г. Безсмислено е да се цитират неистини.

Така си отива от този свят "най-храбрият български писател", както го нарича Николай Райнов, понеже включваният в номинациите за Нобелова премия автор на "Пантеон" е и един от малцината българи, носители на златния кръст за храброст - от участието му във войните.

Но Теодор Траянов е "символист", което в ушите на пролетарските литератори звучи като "фашист", при това - живял дълги години не къде да е, а в самата Германия. Значи е и германофил. За комунистите това е достатъчна "улика". За българските комунисти, които дори и в очите на руските си съидейници изглеждат "по-католици от папата". Ако съдим от визиращата поведението на Главинчев поверителна информация на НКВД до Димитров.

"Последният правоверен комунист ще умре в България - пише Димитър Талев в романа си "На завой". - И тогава, когато никъде по света няма да има правоверни комунисти, нито дори в болшевишка Русия, тук, у нас, все ще се намери някой". Писал го е преди шейсет години, но мастилото върху хартията още ие е засъхнало..."





Светла памет на покойния Теодор Траянов, убит от злодейска ръка!


3 коментара:

Андрей Траянов каза...

Така почина на 06.11.1984 (арестуван на 10.05.1984 - ул.Развигор) и баща ми Васил Траянов Траянов като "враг на народа" син на поета Траян Траянов-Тъмен (брат на Теодор Траянов и Крум Траянов). НЯМА ГРЕШКА В ДАТАТА!!!

Андрей Траянов каза...

Роден е на днешната дата 22.07.1919

Milen каза...

Светла им памет!