четвъртък, април 05, 2018

ЕС чрез България: „Най-вероятно Русия е виновна за Солсбъри“

OPCW-Signature-Centred-RGBМилен Радев

В момента, в който руската държавна пропагандна машина започна атака по всички направления за да оспори мнението, че е използвала бойно отровно вещество в Солсбъри, Европа в лицето на председателя на Съвета България решително се противопостави на руския натиск.

Най-авторитетният германски всекидневник Франфуртер Алгемайне Цайтунг съобщи, че в рамките на Организацията за забрана на химическо оръжие (OPCW) посланикът (постоянен представител според международната терминология – М.Р.) на България е отхвърлил руските внушения, като „напълно неприемливи“. В своята декларация България от името на Европейския съюз осъжда „по най-решителен начин“ атаката в Солсбъри и потвърждава становището на членовете на ЕС, че британските обвинения срещу Руската федерация са „много вероятни и <...> и няма друго убедително алтернативно обяснение“ за случилото се.

Посланикът (Красимир Костов е постоянният представител на България в OPCW от 2016 г. - М.Р.) заявява в българската декларация от името на ЕС, че предизвикват безпокойство опитите на Русия да подготви от сега почвата за отхвърляне резултатите от доклада на OPCW по Солсбъри, който се очаква да бъде обявен тези дни.

csm_P1300463_775fb03596

В декларацията на българския представител се отхвърлят като абсолютно неприемливи „всички инсинуации на Русия, няколкократно отправяни към държави членки на ЕС“.

Вестник Франкфуртер Алгемайне подчертава, че „българският посланик изказа съжаление, че Москва досега не се е включила конструктивно в разследването и призова Русия незабавно и изцяло да разкрие пред OPCW своята програма за разработка на нервно-паралитичния боен газ „Новичок“ (който уж Русия отдавна била спряла да произвежда – М.Р.)

От името на ЕС България заявява пред председателя на Изпълнителния съвет на OPCW, че ЕС отхвърля предложеното от Русия проекто-решение на Организацията.


Няма коментари: