събота, ноември 19, 2011

London: "Der Untergang des Abendlandes"/"The Decline of the West"/"Le Déclin de l'Occident"

Източен Лондон, последното лято"Залезът на западния свят" (почти по Шпенглер)


© Милен Радев

Летен Лондон. С "Young Stalin" на Simon Sebag Montefiore под мишница поемам по стъпките на Ленин, Троцки, Сталин, Плеханов & Co. в Лондон в търсене следите на историята.

През 1907 г. в британската столица, гостоприемно отваряща и тогава, и сега врати за всевъзможна терористична и агентурна паплач от цял свят се събира руският революционен елит. Пъстрата компания от руснаци, евреи, поляци, балтийци и кавказци провежда в Лондон V конгрес на руската Социалдемократическа партия...

Това лято иронията на историята ми се разкри за кой ли път в цялата своя безнадеждна прямота: Точно там където през 1907 г. меншевики, болшевики и пр. якобинци, санкюлоти и други гащници бурно обсъждат пътищата на революцията - в Източен Лондон, около старата Кралска Болница, в преките улички на Whitechapel Road, днес вече няма и следа от нашия западен свят, от Британия или от Англия.

В този край (както и на много други места в Лондон) цари фундаменталният ислям, улиците се кръстосват от мрачни, забулени фигури и от брадатите им, не по-малко мрачни, повелители и охранители.

С познатата и от други подобни серии моя любителска техника "през илика на копчето" се опитах да документирам криво, ляво някои от образите, населяващи днес улиците на столицата на някогашната управляваща света Британска империя.




[flagallery gid=6]




P.S. Когато се отвори на цял екран (надпис долу вляво "Fullscreen") всяка снимка може след това да се прелиства напред или назад с помощта на малките стрелкички странично по края.



Няма коментари: