събота, февруари 15, 2014

Берлинале 2014: Обичаните сестри

OLYMPUS DIGITAL CAMERA© Гудрун Доротея Радев, за Vagabond, Берлин

Какъв филм – чувствителен, че не може повече, пълен от радостта за играта на тези трима млади артисти! Пишем 1788 година, действието са развива в Ваймар и Рудолщадт, където живеели обеднелите след смъртта на бащата сестри със своята майка.

Разбира се, можете да се съмнявате в това, че предстоящото тристранно взаимоотношение между омъжената Каролине, нейната сестра Шарлоте и Фридрих Шилер, наистина се е случило по този начин. Обаче това би било възможно – любовта между надарения поет и мъдрите дъщери на престижния лесовъд. Личност, която приживе даже измислил реформи и обновления.

Какво ни трогва толкова? Първо - безусловната обич на сестрите една към друга, които даже сключили договор и едва издържат, да бъдат разделени. И второ строгите конвенции, с които са подчинени на майката – и които да приемем днес, изисква много от нас. И освен това ни трогва, колко отворено и уязвимо те и младият Шилер показват душевното си състояние.

Дрехите на времето на деликатните дами допълнително им дават уравновесеност и достойнство. И каква естетическа наслада дава усърдното писане на безброй писма – с мастило върху красива хартия и задължително уплътнение. Писмата са от съществено значение за да се доверят един на друг, и да се изградят по-нататъшни планове.

Обстановката в замъка и пейзажът подпомагат, да се потопим в 18-ти век и да се впуснем в пулса на епохата на класиката. Още повече - като зрител изпитваме все повече желание за поезия и театър.

Учудващо сигурно знаменитият немски режисьор Доминик Граф движи своите герои през пространство и времето. Съзнателно той нищо не бил насърчал, иначе би бил съвсем друг филм. Но така преживяваме минути и часове пълни с обич и красив език. (През 18-ти век езикът е много по-различен от днешния).

И така - 13 години в доста сложна връзка на сърцата. Вижте сами - непременно!

Няма коментари: