четвъртък, март 03, 2011

Манифестът на многото или резилът на няколкото

© Милен Радев

В Германия излезе от печат сборник, обявен за контрапроект на книгата на Тило Сарацин "Германия се самоликвидира".

Както си му е редът тези дни започна тежкоартилерийската медийна подготовка за нагнетяване на книгата в публичното съзнание. "Манифестът на многото - Германия се самооткрива отново" е всъщност издание с памфлети на две дузини и кусур литератори, публицисти и съставители на текстове с арабски, турски и мюсюлмански бекграунд, както са препоръчани в увода на книгата. Политически всички автори са левичари и антиамериканисти в лабораторно чист вид.

Не ще и дума също така, че всички могат да се причислят към жреците и прислужниците на властващата в Германия доктрина на политическата коректност.

Текстовете са монотонно повтарящи се заклинания в полза на мултикултурализма, на мирната, човеколюбива същност на исляма и на заклеймявания на ксенофобските, расистки и опасни за бъдещето подпалвачи на омраза към всички мохамедани критици на исляма. Най-често използваните думи в сборника са ислямофобия и ислямофоби, които според авторите си служили с методите на антисемитизма за да настройват безобидния и неинформиран германец срещу религията на мира и човеколюбието...

Кои са тези, изобличавани постоянно във водещи и маргинални левичарски медии на Германия, като ислямофоби личности?

Смели и изстрадали жени например като писателката и социоложката Неджла Келек, като юристката Сейран Атеш, публицистката Аяан Хирси Али, феминистката Алис Шварцер. Писатели като Хенрик М. Бродер, Ралф Джордано, политикът и финансист Тило Сарацин... Тези общественици, които предупреждават за несъвместимостта на ислямисткия фундаментализъм с демократичната, либерална германска конституция са заклеймени и от авторите на новия сборник като реакционери, расисти и провокатори на опасна паника.

Може някой и да се учуди, а друг - не, но сред дефинираните по горепосочения начин автори с мюсюлмански бекграунд се е наредил със съществен свой принос и наш Илия (Троянов). Пак можем, прочее, да се тупнем в гърдите и се провикнем, че и ний сме дали нещо на света, в частност на текущата в момента на Запад ислямофилска офанзива. Остава само да си изясним стойността на даденото, но това друг път.

Ще припомня тук финала на едно миналогодишно участие на някогашния наш сънародник Троянов по германското радио. Развълнувано той заклейми съвсем умерените мерки за сигурност, които тъкмо тогава Федералното правителство бе приело с оглед опасността от тероризъм. По-нататък, в стремежа си да осмее и изобличи паниката, обхванала някои части от обществото и от политиците от някакъв въображаем ислямски тероризъм писателят стигна до там да поиска забрана и на занимаването с домакинска работа в къщи, защото било доказано, че много повече хора пострадвали на година и ставали жертва на домашна работа, отколкото от ислямски терористични атентати... (!?)

Тук съобщение за четене на автори на сборника в най-отявлено левичарския театър на Източен Берлин, което аз с оглед грижата за душевното си здраве пропуснах: Премиера на книга

Няма коментари: