понеделник, март 28, 2011

Традиция и демокрация

В един малък памфлет на немския публицист Richard Wagner попаднах днес на навяващ дълбоки мисли цитат на английския писател и журналист К.Г.Честертън. Постарах се да намеря оригиналния цитат за да го приведа тук с по-голяма сигурност и убедителност.

Но първо - две думи за Честертън (1874 - 1936) като мислител и есеист:

Папа Пий IX посмъртно го отличава с титлата defensor fidei (защитник на вярата) заради убеденото му свидетелство в полза на католицизма - като вероучение и социално напътствие за жизнено действие.

Една от основните работи на Честертън в духа на апологията на истинската, "права" вяра, един пламенен и остроумен философско-публицистичен принос е "Orthodoxy", от която и произхожда днешният цитат.

От няколко часа съм се потопил в този истински реакционен труд, който по духовна и интелектуална настройка според мен се родее с творчеството на Nicolas Gomez Davila. Намирането на книгата се оказа лесно, защото тя е част от проекта Гутенберг:

http://www.gutenberg.org/ebooks/130

И така, ето цитата:

"Tradition means giving a vote to most obscure of all classes, our ancestors. It is the democracy of the dead... Tradition refuses to submit to the small and arrogant oligarchy of those who merely happen to be walking about. All democrats object to men being disqualified by the accident of birth; tradition objects to their being disqualified by the accident of death. Democracy tells us not to neglect a good man's opinion, even if he is our groom; tradition asks us not to neglect a good man's opinion, even if he is our father."

K.G.Chesterton - Orthodoxy, Chapter 4, "The Ethics of Elfland."


Или пренесено на езика на Св. Климент Охридски и написано с климентовица:

"Традицията означава да дадеш право на глас на най-незачитаната и пренебрегвана класа – нашите предци. Тя е демокрация за мървтите... Традицията отказва да се подчини на малката и арогантна олигархия на онези, които по чиста случайност крачат по земята днес. Всички демократи са против дискриминацията на човека по рождение; традицията е против неговата дискриминация поради смърт. Демокрацията ни учи да не пренебрегваме мнението на никой свестен човек, дори той да ни е ратай; традицията ни призовава да не пренебрегваме мнението на никой свестен човек, дори той да ни е баща."

Честертън - сборник "Ортодоксия", 4 глава

Няма коментари: