четвъртък, юли 28, 2011

Насилие. Словесно

Хенрик М. Бродер, в-к „Велтвохе“, Цюрих


Винаги, когато се случи атентат, чиито организатори са или предполагаеми ислямисти, или самоидентифицирали се войни на Аллаха, публичните реакции могат да се предвидят също тъй лесно както съдържанието на писмата, с които терористите поемат отговорността за насилието.

Коментаторите занареждат настойчиво, че трябва да се прави разлика между исляма и ислямизма, призовават да се запитаме защо терористите са станали такива каквито са, какво ги е довело до техните действия. Дали не са имали тежко детство? Дали не са били оскърбявани и унижавани? Дали дедите им са не прогонени от родината си?

Но ето че сега един млад норвежец, който не е мюсюлманин, извършва ужасяващо престъпление. И как реагират на кръвопролитието нашите германски публицисти, проявяващи иначе толкова емпатия и такова разбиране за тежката съдба на терористите?

Ами например ето така:

„Много от анти-ислямистите работят активно в политиката, ангажират се в европейските популистки партии... Сред техните вдъхновители са публицисти като Хенрик М. Бродер, някои от които продължават да публикуват в омразните им „официални медии“.

Това бе написано във вторник в коментар на авторитетния всекидневник „Зюддойче Цайтунг“ наред с размишления за „атентатора от Осло“ и „антислямската сцена, чието словесно насилие подготвя почвата за такива деяния“. Същия вестник ни поднася веднага и рецептата как да се сложи бързо край на словесното насилие:

„Трябва да се дефинира по новому понятието свобода на словото“.

Това пише никому непозната учена дама , която ръководи от своята всекидневна нещо като ново издание на нацистката цензурна институция „Имперска служба за писмеността“. Нарекла го е високопарно „Институт за медийна отговорност“.

Възмутен ропот в същия дух се носи и от други вестници – от консервативния „Франкфуртер Алгемайне“ до левия „Тагесцайтунг“. Престъпникът само е натискал спусъка, но истински отговорни за деянието са анти-ислямистите/критиците на исляма/популистите…

На същия ден получавам следното писмо в електронната си поща:

„Молим Ви настойчиво да не насъсквате повече обществото срещу исляма. Очевидно има хора като убиецът от Осло, за които Вашите статии са интелектуална основа за техните ужасни деяния. Нека това не се случва отново! Ислямът е една много миролюбива религия и трябва да имаме респект пред него!“

Авторът на тези редове трябва да е или пациент на д-р Мабузе* или абонат на „Зюддойче Цайтунг“.

* Зловещ герой от филмите на Фриц Ланг от 20-те, манипулиращ хората чрез телепатична хипноза



Хенрик М. Бродер е германски публицист и литератор. Роден е в Катовиц (днес Катовице в Полша) през 1946 г. в оцеляло след Холокоста еврейско семейство. Завършил е журналистика и право.


Със своята независима, често пъти скандално "политически некоректна" позиция Бродер заема уникално място в германския интелектуален живот. Започнал като ляв сатирик през 70-те години той бързо се убеждава в дълбоко вкоренения у другарите антисемитизъм и се отдалечава от тях. След като живее известно време в Израел, Бродер се завръща в Германия и прави запомнящото се изказване, че "като евреин човек не може да се чувства никъде по-добре, отколкото в Германия".


Остро полемичен и находчив мислител, Хенрик М. Бродер е постоянен автор на "Die Welt" и "Weltwoche". Той е чест гост за дебати по телевизията и пише остроумни и аналитични книги, които се ценят от независимо мислещи и неподатливи на клишета читатели. Задно с германо-египетския публицист и учен Хамед Абдел-Самад той е автор на сатирично аналитичната ТВ-поредица "На сафари по Германия". Създател е на един от малкото влиятелни авторски блогове в Германия с либерално-консервативна ориентация "Ос на Доброто" (http://www.achgut.com)


Превод и бележки © Милен Радев

Няма коментари: