петък, юли 29, 2011

Призив на секуларните мюсюлмани в Германия

Ченгиз Дурсун *

Ние, секуларните мюсюлмани и мюсюлманки в Германия осъждаме най-решително отвратителното престъпление на Андерш Беринг Бреивикс. Всички сме дълбоко потресени от терористичния акт в Норвегия и се надяваме, че той ще получи своята справедлива присъда. Нищо не оправдава такова деяние.

Въпреки това смятаме, че критиката на исляма не бива да се табуизира. Знаем, че има определени сили, които ще се опитат да се възползват от случая за да нахлузят намордник на критиците на исляма и дори да ги изкарат за съ-отговорни за случилата се трагедия.

Ние се разграничаваме от платформи, които уж критикувайки исляма нападат целенасочено и клеветят цели обществени групи. Но въпреки това ние сме длъжни да продължим основателната критика към исляма и да настояваме за включването на ислямската теология в академичните програми. Само по този начин може да се предотврати политико-идеологическото индоктриниране на младите мюсюлмани от имами-лаици.

Ние не споделяме представяния от медиите едностранчив образ на мюсюлманите и мюсюлманките във Федералната република. С него на населението се внушава, че салафистките проповедници на омразата изразяват вижданията на мнозинството, макар че те са привърженици на пребиването с камъни и са неприкрити противници на нашия конституционен ред.

Също така се противопоставяме на ислямските сдружения в Германия, които пропагандират правна система, несъвместима с конституцията и смятат, че шариата може да съжителства с Основния закон. Тяхната цел е да се въведат, както във Великобритания, елементи от шариата в действащото право. Наш дълг е да защищаваме либерално-демократичния конституционен ред.

Като граждани на Федерална република Германия сме длъжни да обръщаме внимание на недопустими прояви в обществото. Ще се застъпваме за правата на немюсюлманските ученици, които са подложени на тормоз в училище само защото ядат свинско месо или не спазват рамадана. Когато забележим, че критично настроена личност е прогонвана от градски район с преобладаващо мигрантско население, а кварталът се обявява за „социално освободена зона“, ще протестираме също така (има се предвид неотдавнашното прогонване от тълпа разярени мюсюлмански мигранти на политика и публицист, автор на книгата „Германия се самоликвидира“,  Тило Сарацин, набеден в квартал Кройцберг шумно за „расист“ и „неонацист“ – бел. превод.). Защото виждаме как в момента се разгръща една истинска „индустрия на интеграцията“, която трупа дивиденти на гърба на мигрантите и активно си търси нови подопечни, за да ги ползва за целите си, уж грижейки се за тях.

Няма да позволим да се наложи обществено табу върху критиката на исляма и по този начин да се премълчават неблагополучията в обществото.




* Ченгиз Дурсун е роден през 1987 г. в Берлин, завършил е гимназия, в момента учи педагогическа професия. От 2010 г. поддържэа своя блог Primavera със силни текстове, критични към фанатичен ислям и към реакционния дух, който цари в много арабски, кюрдски и турски общности на Берлин. По тази причина животът му в квартала Нойкьолн не е лишен от рискове.

Няма коментари: