вторник, юни 21, 2011

Найден Геров - един от пионерите на Петата колона

Милен Радев

В списъка на Петата колона на Москва, възмутила се онзи ден гръмогласно из медиите поради вапцването на софийското плашило (паметника на Съветския окупатор), покрай СБЖ, СБП, СФД и САБ срещнах и някакво си дружество "Найден Геров".

Да припомня, че това дружество носи явно с пълно право името на един от онези слепи граматици (както ги нарече Александър Балабанов) и първокнижовници, които съзнателно съсипаха единството на българския език и оставиха македонските ни наречия да се скитат немили недраги в диалектния лес.

Същите тези слепи граматици от рода на Марин Дринов и Найден Геров, достопочтеният и истински наш книжовник Кузман Шапкарев призоваваше по онова време, когато съчиняваха българския книжовен език ето тъй:

"… се молиме на предосветените братя наши, съчинители или предводители да сторят добрината да отстъпят нещо, и, за хатъра на Македонските си братя да турят в наречието си и малце солчица Македонска, за да срещат Кириловите и Климентовите потомци по-малко мъка в изучението на майчиний си език…"

Напразни призиви. Слепите граматици си изпълниха още тогава възложената от московските им господари задача по осакатяване и разпокъсване на българския елемент.

Същият граматик Найден Геров впрочем, като руски консул в Цариград, качи на 1861 г. с измама владиката Йосиф Соколски на руския вапор "Елбрус", за да бъде отвлечен този родолюбец на вечно заточение в Русия.

Как знаят рубладжиите чии имена да почитат и с кои да си украсяват дружествата!

Ако някой се интересува повече за трагичната съдба на големия патриот дядо Йосиф Соколски може тук да прочете два материала за него.


4 коментара:

Милен Р. каза...

Цвета, да не бъркаме блестящия и полезен научен труд с поганщината в жизнени дела... Това на теб ли да го разправям?
А за слепотата в национално отношение - на източните граматици - се основавам на по-учени от мен - Благоя Шклифов, споменатият Александър Балабанов, за дядо Кузман Шапкарев да не говорим. Впрочем тя е навярно слепота придобита и наложена. Със златни рубли и с консулски назначения. Едва ли е по рождение.

А от мишкояд няма опасност. На сигурно и почетно място са томовете. Уверявам те!

Милен Р. каза...

Този трогателен призив на Кузман Шапкарев е отправен и към Найден Геров:

"… се молиме на предосветените братя наши, съчинители или предводители да сторят добрината да отстъпят нещо, и, за хатъра на Македонските си братя да турят в наречието си и малце солчица Македонска, за да срещат Кириловите и Климентовите потомци по-малко мъка в изучението на майчиний си език…"

Той вместо да напълни солницата обаче припнал с Петко Славейков да отвлича за руски хатър владиката Йосиф, защото този последният дръзнал да подрони монопола на матушката върху духовната съдба на българите...

Cveta каза...

Ти си пламенна и творческа натура, с огромен интелект и развихрено въображение.Поради което си блестящ публицшист и художник, а вероятно би могъл и да си добър поет. Моят беден ум е само трезвомислещ. Н. Геров не би могъл сам да реши въпроса за книжовния български език , ако не е бил подкрепен от много на брой авторитетни личности на онова време.Заедно с него са Вазов, Славейков,Захари Стоянов , Михайловски , Марин Дринов, Нешо Бончев и всички ония книжовници, принадлежадащи към източнобългарските говори.Към тях са и Хр. Ботев и Ст. Стамболов - последният е бил популярен. Дядо ти Соколски не би могъл да покръсти целия народ в католицизма, дори да бе успял да сключи унията с папата.Можеше да го направи, ако имаше критично мнозинство българи, настроени да отхвърлят православието. Но тогава няма много такива , само ония от Павликенско.Напротив, тогава православната църква има решаваща роля и авторитет - спомни си Българският Великден. Отговори ми на въпроса защо по време на Възраждането мнозинството се уповава на "дядо Иван", а не на дядо Бисмарк? Защо дядо Дизраели не е могъл да измести Иван от упованието на българите? Но дори няма нужда - Вазов го е разяснил.Искам да кажа, че има много обективни исторически обстоятелства и само една личност не определя посоките на историята. Така че да обявяваш Н. Геров за поганец е доста преувеличено. Това да събереш хилядите български думи, да опишеш произхода , семантиката , морфологията , употребата им дали е израз на продажничество , няма ли поне малко патриотизъм? Знаеш ли , че за 28 -те години , през които бях там, ИЛ не можа да напише история на българската литература и не можа да състави 3 тома речник на българската литература? Ама сегашните интелектуалци с лека ръка заклейваме , без да сме направили и хилядна от това, което са направили предциите ни. Не оспорвам твоите качества и ум, радваме това, че винаги си на гребена на вълната, но знам че на това място няма време за задълбочаване в процеси. Там работи ефектния изказ, крилатата фраза е по-важна от действителността.

Milen каза...

В тия неща няма закъснение. Важното, че си го прочела! (пък и мен ме подсети какво се е писало тук в далечното минало)