понеделник, юни 20, 2011

Carthago delenda est - Паметникът трябва да се събори!

Милен Радев

Някой може да е забелязал, че доста дистанцирано се отнасям към така възхитилата всички акция по "отчуждаване" паметника на агресора в София.

Чета статии в "прогресивни" уж издания, от читави уж хора и вече прозирам през културологично-възвисените анализи крайната цел: паметникът да не се събаря, а да си остане като модерно накичено произведение - "в крак с времето".

Няма да спра да повтарям: този паметник - сив, шарен или пембян - трябва да се събори, затрие и заличи, а на мястото му трябва да се танцува!

8 коментара:

Christa Gutzeit каза...

Амин, дай Боже!

Christa Gutzeit каза...

Мисля си, приятели, седя и си мисля:
Какъв по-голям паметник на съветската армия от хала на България!
А като чета коментарите под всевъзможни сайтове, блогове и постинги, пак ми става много, ама много мъчно и срамно. Мнозинството даже не може да изрази позиция, каквато и да е, само да е аргументирана., а я кара на принципа „юруш на маслините”. Някои се радват, че това били наченки на мислене и имало надежда. Според мен това е фата моргана - в дългия и тъмен тунел ни се привижда мъждукане.
И откъдето и да го гледам – всичкото е паметник на съветската армия-осакатителка.

Christa Gutzeit каза...

И какво сега? Да я боядисваме ли, да я местим ли, да я разрушаваме ли България? То остана ли мегдан ...?

Мариана Цонева каза...

Шарената провокация е само стъпка към разчистването на Княжеската градина от зловредни бетонни израстъци. Харесват ми смелостта и остроумието на тайнствения художник, превърнал за една нощ страховития "колос" в жалка и смешна пародия. Вярвам, че ще доживея да потанцувам на мястото му!

Nikolay каза...

Тези хора /МСДС/ не знаят на кой свят са. Прави впечатление, че познанията им по история са сурогатни. Тези хора не са креативни, а моментният им статус е облечен в бюрократично-инертна безапелационност. И още нещо: техните лидери са сега управляващите СДС, които нямат ни най-малка представа от антикомунизъм /култура, нравствени ценности, обществено позициониране, психологическа нагласа/. Защото днес СДС е онова, което Костов си създаде - да му служи и чат-пат да го гневи. Автентичният антикомунист чака, прикрит под дебелата сянка на кестените по Цариградско шосе и край Орлов мост и на ум си тананика "Развод ми дай..."

Theo каза...

Точният цитат е:

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

Приятна работа.

Милен Р. каза...

Да, ама е премного дълъг за заглавие. Пък и кратката форма в днешно време се среща по-често, което и Гугъл потвърждава нумерически.

Михаил Матеев каза...

Да изложа и аз своята позиция:


По приоритет:
1) ПСА да се премахне.
2) Ако в момента няма воля за неговото премахване, то да стои оцветен, в качеството му на звучен шамар в лицето на петата колона, докато бъде премахнат.

Снощните събития (почистването на ПСА от графитите) показва ясно, че шамарът е бил изключително звучен.