понеделник, юни 20, 2011

Освободители ли?!

Милен Радев

На 88 години в Бостън, Масачузетс почина Елена Бонер, общественичка, правозащитница, вдовицата на Андрей Сахаров.

Тя неуморно защитава правата на човека, осъжда руската агресия срещу Чечения и Грузия, активно подкрепя опозицията срещу днешния кремълски режим. След смъртта на академик Сахаров Елена Бонер възглави просветния и правозащитен фонд на негово име. През 2010 г. тя първа подписа обръщението на руската опозиция "Путин трябва да си ходи".

В нейна памет, но и подчертано в контекста на актуалния български дебат за демонтирането на паметника на "съветската армия" в София препубликувам превода на кратък текст на Елена Бонер за т.н. "Ден на победата" от 2007 година.

Вечна памет на една забележителна жена. Тя страшно ще липсва на днешна Русия.

Русия, която отново затъва в тоталитарното блато, газена от копоите, тровили живота на Елена Георгиевна и на Андрей Сахаров.




"Ние никого не сме освобождавали"

Това, което казва по-долу Елена Георгиевна в писмо до редакцията на «Грани» може да бъде написано само от човек, лично преживял и терора на 30-те години, и ада на маршалжуковите месомелачки през войната. Както и уж мирните, но не по-малко жестоки и човеконенавистни следвоенни съветски години. Толкова по-ценни са за всички нас изстраданите мисли на една умна и почтена жена.


М.Р.


Скъпи приятели! Поздравявам ви по случай Деня на победата! Трябва да призная, че имам трудности с този ден. Празнувам го за 62-ри път. Сама със себе си, с близките, с приятелите, с цялата страна. Но с всяка изминала година все по-дълбоко и по-горчиво разбирам, че и на загиналите, и на завърналите се живи Победата им бе открадната. 364 дни в годината тя принадлежи на мародери. И само един ден – на 9 май тя принадлежи на нас. А тази година дори и той бе омърсен от лъжепатриотичната младежка паплач, разиграваща спектакъла "Оскърбеният победител-освободител".

Те ли са освободителите-победители?

Мен не ме оскърбява преместването на останките на загиналите и на паметника в Талин. Много по-почетно е да намериш покой на войнишко гробище, отколкото посред суетата и шума на една тролейбусна спирка. Мен ме оскърбяваше и продължава да оскърбява надписът на паметника. Там би трябвало да стои написано (и в Естония, но и във всяка друга страна) не "На война-освободител", а "На загиналия войн".

Ние никого не сме освобождавали. Дори самите себе си не можахме да освободим, макар че четири тежки военни години се надявахме на това освобождение. Даже казвахме: "След войната – ако доживея – целият живот ще бъде по новому". Не се получи. Нито през 1945-та, нито през 1991-ва.

Елена Бонер, лейтенант от медицинската служба на съветската армия,
ветеран и инвалид от Великата отечествена война.


4 коментара:

Hristov каза...

РАГИН и Корпорация,

НЕ РЕВЕТЕ ЗА РУСКИТЕ ИЗРОДИ, КОИТО НАРИЧАТЕ ТУРИСТИ. 100% ОТ ТЯХ СА АГЕНТИ НА КРЕМЪЛ. ТАЗИ ЧОВЕШКА ИЗМЕТ СА ОТСКОРО ПЕНСИОНИРАНИ ПАЛАЧИ ОТ КГБ, КОИТО СА ИЗПЪЛНИЛИ МОКРА ПОРЪЧКА (УБИЙСТВО), ПОРЪЧАНО ОТ КПСС-КГБ.

ПАЛАЧИТЕ НА ПУТИН, СЛЕД КАТО СА ПОЛУЧИЛИ ОТ КРЕМЪЛ ХИЛЯДИТЕ ДОЛАРИ НАГРАДА ЗА УБИЙСТВОТО, КОЕТО СА ИЗВЪРШИЛИ, ЗА ДА ПРИКРИЯТ СЛЕДИТЕ СИ, ИДВАТ КАТО ТУРИСТИ В БЪЛГАРИЯ И ЗАПОЧВАТ ДА ХАРЧАТ ДОЛАРИТЕ СПЕЧЕЛЕНИ С ЕДНО НАТИСКАНЕ НА СПУСЪКА И ВИЕ, РАГИН И КОМПАНИЯ, СТЕ БЕЗКРАЙНО ДОВОЛНИ, ЗАЩОТО ЗАРАДИ ЛИЧНИТЕ ВИ "ЗАСЛУГИ КЪМ БКП", ВЪВ ВАШИТЕ ДЖОБОВЕ ПОТИЧАТ РЕКИ КЪРВАВИ ПАРИ. РАГИН И СИЕ, НИЕ ЗНАЕМ, ЧЕ ВИЕ, НАЗНАЧЕНИТЕ ОТ БКП (ЗАРАДИ МОКРИ ЗАСЛУГИ), БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕНИ "ПИШМАН ХОТЕЛИЕРИ", ЗНАЕТЕ ОТ КЪДЕ ИДВАТ КУПИЩАТА ПАРИ В ДЖОБОВЕТЕ НА РУСКИТЕ ИЗРОДИ, КОИТО НАРИЧАТЕ-ТУРИСТИ, НО НЕ ВИ ПУКА, НАЛИ ВИЕ СТЕ ТЕХНИ БЪЛГАРСКИ КОЛЕГИ (ДРУЗЯ - ПАЛАЧИ) !


СА СЪЩО ОКЪРВАВЕНИ ПРЕДНОТО ЛЯТО.

МИЛИОННИ АРМИИ, СЪСТАВЕНИ ОТ ЧОВЕШКИ ИЗРОДИ СЕ ОБУЧАВАТ ВСЕКИ ДЕН В МРЪСНО ЧЕРВЕНИЯ УНИВЕРСИТЕТ "М.В.ЛОМОНОСОВ", ПО ПРОГРАМИ ИЗМИСЛЕНИ ОТ РУСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА МАФИЯ, ЗА ОБУЧЕНИЕ НА ГЛАВОРЕЗИ, ДЖЕЛАТИ, МЪЧИТЕЛИ, КРЪВОЛОЦИ И УБИЙЦИ, КОИТО СА ИЗМИСЛЕНИ ОТ СИФИЛИСТИЧНИЯ МОЗЪК НА ЛЕНИН, СА , ЗА ДА СМАЗВАТ ВСИЧКИ ПОРИВИ ЗА СВОБОДА НА ЗАРОБЕНИТЕ ОТ КРЕМЪЛ НАРОДИ И 100 ГОДИНИ ДА ИЗМИНАТ НЯМА ДА СИ ВЪРНАТ ОБРАЗА НА ЧОВЕШКИ СЪЩЕСТВА :

РУСКИТЕ ТУРИСТИ ОТВРАТИХА НОРМАЛНИТЕ ТУРИСТИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ КУРОРТИ И ПРИНИЗИХА НИВОТО НА ОБСЛУЖВАНЕТО... ОСЪЗНАЙТЕ ГРЕШКИТЕ СИ !

ДОКАТО СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ХОТЕЛИ ПО БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ – БАНДА БЪЛГАРСКИ КОМУНИСТИ - ЧЕРВЕНИ РАЗБОЙНИЦИ – ПУТИНОБЛИЗАЧИ, НЕ ИМ СЕ НАБИЕ В ТЪПИТЕ ТИКВИ ИСТИНАТА, ЧЕ НОРМАНИТЕ БЪЛГАРИ НЕ МОГАТ ДА ТЪРПЯТ РУСКИ БАНДЮГИ ДА СЕ ЛИГАВЯТ НА СЪСЕДНАТА МАСА, КАТО ПЛЮСКАТ ЧЕРЕН ХАЙВЕР СЪС СУПЕНИ ЛЪЖИЦИ И ДА ЛЮСКАТ ВОДКА С ВОДНИ ЧАШИ, ТУРИСТИТЕ ОТ ЗАПАДНА ЕВРОПА ЩЕ ЗАОБИКАЛЯТ БЪЛГАРИЯ !

ВЪН РУСНАЦИТЕ ОТ РОДИНАТА НИ !

СИКТИР ОТ ЖИВОТА НИ, РУСИЙО !

========================================

Ядосан Българин каза...

Докато четох статията, това име нейно...някак ми бодеше очите...и ето какво казва леля Вики (wikipedia) по въпроса:

Мать — еврейка Руфь Григорьевна Боннэр (1900—1987),

А познайте мили деца, от три пъти....чии интереси се крият зад нейните изказвания....

Milen каза...

За побъркани дебили, пък било то и българи тук място няма.
След горното оливане достъпът Ви е затворен.

Георги Бяндов каза...

Г-н Радев, ако сте интелектуалец, бъдете справедлив и изтривайте не само коментарите на тези, които имат различна от Вашата насоченост, но поне и пълните със злоба и расизъм коментари на хора, които са във Вашето русло. Всъщност аз, който не споделям омразите Ви, нямам нищо против това те да стоят в сайта Ви - сами по себе са показателни и разобличителни - но все пак ми дожалява за Вас.